|
|
Gości online: 1
| |
| |
|
| | |
|
Jesteś 2,170,065 fasolką na tej stronie | |
| |
|
| | |
|
| | |
| Rolada fasolowa z jarzynami, sosem grzybowym |
|
| i ziemniakami nadziewanymi
Składniki:
- 1 szklanka fasoli,
- 125g kostki masła,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średni ogórek kiszony,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki kartoflanej,
- 3 łyżki smalcu lub oleju,
- kawałek papryki czerwonej żółtej,
- sól, pieprz,
- 200g grzybów – borowików
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 30%.
Sposób przyrządzania:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy szklankę zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. W międzyczasie na smalcu dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę i cebulę mielimy w maszynce. Do pojemnika z mieloną fasolą dajemy siekany czosnek, 1 jajko, mąkę kartoflaną, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Kroimy w paski paprykę, ogórek i ugotowaną marchewkę. Do małej foremki posmarowanej tłuszczem dajemy część farszu, układany wzdłuż jarzyny pokrojone w paski, przykrywamy farszem na przemian. Pieczemy 200°C ok. 80 minut.
Nastawiany 3 szklanki wody, dodajemy jedną łyżkę masła i troszkę soli. Myjemy i kroimy grzyby. Pokrojone grzyby dodajemy do gotującej wody, gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki kwaśnej śmietany z łyżką mąki, mieszamy z zimną wodą i zagęszczamy sos.
Smacznego! |
|
| |
|
|
Napisane przez Kamilz911
dnia 15.02.2012 15:34:50
18095 czytań ·
| |
| |
|
| | |
| |