24 Kwiecień 2024
Nawigacja
Ankieta
Czy jesteś za nagraniami z przepisami.

Tak! Świetny pomysł!

Nie wyobrażam sobie tego.

To jakaś pomyłka?

Nie mam zdania.

Facebook
Aktualnie online
Gości online: 1
Licznik Odwiedzin
Jesteś 2,134,743 fasolką na tej stronie
Reklama
GOK Gródek nad Dunajcem

Statystyki reklamowe
Zupa fasolowa z Molkówki
Składniki:
    - 200 g fasoli,
    - 200 g wędzonych żeberek,
    - 200 g mięsa z łopatki wieprzowej,
    - 100 g boczku wędzonego,
    - 2 średnie ziemniaki,
    - 1 średnia marchewka,
    - 1 średnia pietruszka,
    - kawałek pora,
    - kawałek selera,
    - 1 średnia cebula,
    - 4 ząbki czosnku,
    - olej lub oliwa,
    - mąka,
    - bułka tarta,
    - Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:

Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy.
Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W między czasie wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości.
Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso aby się do ręki nie kleiło i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy krojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor.
Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy.
pod koniec gotowania fasoli dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól zasmażkę na końcu aby się tylko zagotowała.

Smacznego!
Napisane przez Kamilz911 dnia 29.11.2010 15:57:28 28183 czytań · Drukuj