Do kolekcji nagród Pani Janiny Molek dołączyła kolejna, druga już "Perła" poznańskiej Polagry. To wyróżnienie w konkursie na najlepszy produkt regionalny Pani Janina odebrała tym razem za unikatową "Fasolówkę" - wódkę z fasoli wykonywaną zgodnie ze starą recepturą. Poprzednie otrzymała za zupę z fasoli, której smak jest nam znany z licznych degustacji, m.in. w czasie Fasolowych Żniw czy Dni Jeziora Rożnowskiego.
Celem konkursu jest promocja regionalnych produktów i ich popularyzacja wśród konsumentów. W finałach regionalnych do konkursu głównego nominowano 60 produktów i dań z 15 regionów. W tym roku wyróżniono 35 produktów i dań.
Na finale , który odbył się podczas targów Smaki Regionów obecny był minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Powiedział, że resort, tak jak do tej pory, będzie wspierać produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. - Chcemy skrócić łańcuch drogi tych produktów do sklepów, żeby towary były świeższe i zdrowsze - dodał.