23 Wrzesień 2017
Nawigacja
Ankieta
Czy jesteś za nagraniami z przepisami.

Tak! Świetny pomysł!

Nie wyobrażam sobie tego.

To jakaś pomyłka?

Nie mam zdania.

Facebook
Aktualnie online
Gości online: 1
Licznik Odwiedzin
Jesteś 1,693,746 fasolką na tej stronie
Reklama
GOK Gródek nad Dunajcem

Statystyki reklamowe
Piękny Jaś na sto sposobów trafia do sklepów
Miłość do Pięknego Jasia towarzyszy jej od dzieciństwa. Podglądała wtedy jak potrawy z tej niezwykłej fasoli przyrządza babcia. Teraz misją Janiny Molek z Tropia stała się promocja Pięknego Jasia i potraw, które można z niego przyrządzać. Niepozorne ziarenka mogą zamienić się w chipsy, kotlety, a nawet tort. Piękny Jaś z Doliny Dunajca wkrótce będzie dostępny pod różnymi postaciami także na stoiskach z żywnością regionalną w kilku miejscach w województwie.

- Gdzie i kiedy będzie można dostać potrawy z Pięknego Jasia?

- Jeszcze w tym roku w sklepach z ekologiczną żywnością w Krakowie. Natomiast sama przetwórnia będzie się znajdować w Jurkowie. Tam będziemy robić pierogi na słodko i ostro oraz pasztet z fasoli i grzybów. W przyszłości chcielibyśmy rozwinąć dystrybucję tych potraw. Stopniowo będziemy też poszerzać menu.

- Pasztet z fasoli? Czy smakuje jakby był z mięsa?

- Nie tylko Pani w to nie wierzy. Na dowód powiem, że ci, którzy próbowali tego pasztetu, byli przekonani, że znajduje się tam mięso. Fasolę przyprawia się, dodając między innymi tłuszcz i grzyby. Taki pasztet może być zdrowszy niż mięso. Piękny Jaś zawiera mnóstwo magnezu i minerałów. Fasola zastępuje w stu procentach mięso.

- Co jeszcze można wyczarować z fasoli?

- Wszystko. Od tortu po wódkę fasolówkę. Ta ostatnia zresztą została nagrodzona certyfikatem „Perły” w zeszłym roku. Z Pięknego Jasia robi się też pyszne sałatki, kotlety mielone, zapiekanki czy cwibak.

- Wiem, że Piękny Jaś towarzyszył Pani od dziecka. Jakie potrawy przygotowywało się kiedyś z tej fasoli?

- Pamiętam jak tort z fasoli przygotowywała moja babcia. Byłam wtedy małym szkrabem. W Dolinie Dunajca rosły kiedyś całe pola tyczne. Teraz ciągle się jeszcze uprawia Pięknego Jasia, ale nieco mniej.

- Promuje Pani Pięknego Jasia nie tylko, by kultywować tradycję...

- Chodzi o to, żeby ludzie zdrowo jedli. Żeby wyeliminować chemię. Przecież z fasoli też można zrobić chipsy. Nie kupować ich w sklepie, tylko zrobić fasolę w panierce. Najważniejszy problem wynika z tego, że ludzie nie umieją gotować fasoli. Wszyscy ją namaczają. A tego nie wolno robić. Zalewa się zimną wodą i dodaje trochę oleju. Potem gotuje się dwie godziny, dolewając zimnej wody, gdy poprzednia wyparuje. To przepis na suchą i słodką fasolę, która nie pęka.

- Mówiła Pani, że fasola jest zdrowa, ale czy Panie dbające o linię mogą ją jeść bez obaw, że przytyją?

- Fasola zbija cukier i tak samo cholesterol. Może więc pomagać w odchudzaniu. Tylko przypominam: musi być odpowiednio ugotowana.

Rozmawiała Krystyna Pasek

Artykuł ze strony Dobry Tygodnik Sądecki (dts24.pl)
Kamilz911 dnia 20.01.2014 14:46:33 Drukuj