Zupa fasolowa z Molkówki
Dodane przez Kamilz911 dnia 29 listopad 2010
Składniki:
- 200 g fasoli,
- 200 g wędzonych żeberek,
- 200 g mięsa z łopatki wieprzowej,
- 100 g boczku wędzonego,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- 1 średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- olej lub oliwa,
- mąka,
- bułka tarta,
- Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy.
Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W między czasie wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości.
Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso aby się do ręki nie kleiło i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy krojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor.
Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy.
pod koniec gotowania fasoli dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól zasmażkę na końcu aby się tylko zagotowała.
Smacznego!